Tävla i orientering

Orienteringstävlingar är det bästa och roligaste sättet att lära sig orientera. Ny terräng, karta och bana. Man väljer själv svårighetsgrad och längd på banan och man kan välja om man vill tävla mot de andra eller bara springa banan i sin egen takt.

Anmälning till tävlingar

Eventor är anmälningssystemet till orienteringstävlingar i hela Sverige. Deras tävlingskalender finns under eventor.orientering.se/Events

Här finns information om tävlingen, vilka klasser som finns med, var den går, PM (viktig information innan start), startlista osv. För att anmäla sig klickar man på önskad tävling i kalendern och klickar sedan på Anmäl.

Gå via länken till inloggningssidan och välj att logga in som klubb och lösenordet vinnare. Man väljer sedan den som ska anmälas i rullmenyn och kontrollerar bricknummer och klass innan man skickar sin anmälan.

Till nationella tävingar måste man oftast anmäla sig ca 1-2 veckor innan tävlingsdagen.

För att amäla dig behöver du logga in med antingen vår gemensamma klubbinloggning eller med ett eget Idrotts-ID. Detta kan du få genom att kontakta orientering@ifmarinvast.se eller Staffan Broberg.

Om du behöver låna bricka eller kompass måste man i förväg göra upp med någon ledare om var, när och hur överlämningen ska ske.

Klubben betalar hela ordinarie startavgiften för nationella tävlingar.

Efteranmälan, om du missat anmäla dig i tid

Om man missar anmälningsdagen kan man efteranmäla sig, ofta fram till några dagar innan tävlingen. Normalt får man då starta innan alla andra löpare, tänk på det så du inte missar din starttid.

Efteranmälningsavgiften står klubben inte för, den måste du själv betala in till klubbens bankgiro 537-7866 efter tävlingen.

Utebliven start, om du inte kan vara med

Om du anmält dig och kommer på att du inte kan vara med går det att avanmäla sig så länge anmälan är öppen. Om du därefter kommer på att du inte kan vara med får du själv betala in startavgiften till klubben.

Anmälan på tävlingsdagen

Det går också att anmäla sig direkt på tävlingen, ett bra alternativ om man känner sig osäker på om man kan vara med, eller vilken klass man skall springa. På tävlingsdagen kan man bara anmäla sig till klasserna Inskolning och Öppen Motion i olika svårighetsgrader och längder.

Att tänka på vid en orienteringstävling

Här är en kort lista på saker som är bra att ha i sin ryggsäck (som gärna får ha inbygd stol)

  • Skor: löpskor, dobbskor (gummidubbar) eller dubbskor (metalldubbar)
  • Kompass
  • SportIdent-pinne
  • Vatten, dricka/kaffe och fika eller pengar att handla för
  • Dushgrejer
  • Ombyteskläder

Om det är flera från klubben som åker till tävlingen (oftast de tävlingar som är med i klubbladet) så brukar vi ha med vår klubbflagga så att vi hittar varandra.