Damstafetten

Det låg en spänd förväntan över arenan när damernas stafett drog igång, strax efter upplösningen för herrarna. Chans till revansch för många nu!

image

Med samma dramatiska inramning går damerna ut, med göteborgaren Lina Strand på första sträckan. Första blir en del klunglöpning, och Strand kommer in som ensam löpare efter två klungor till växling – och växlar över till Emma Johansson.

image

Johansson lyckas föra upp Sverige på sjätte plats efter en dramatisk andra sträcka. Norge hade även i damstafetten en stor ledning, när Mari Fasting plötsligt gör ett konstigt vägval och Finland och Ryssland går om! Därefter ligger Schweiz, Sverige och Danmark, som nu går om Sverige med. På sista sträckan har de flesta lagen toppat med sina allra bästa löpare, och Emma Johansson släpper ut Tove Alexandersson tillsammans med Schweiz’ Judit Wyder, på jakt efter de andra världslöparna.

image

De norska fansen hoppas på rutinerade Anne Margrete Hausken Nordberg, men hon bommar, Alexandersson bommar, det är ideliga omkastningar ute i grönområdena under sista sträckan. In mot varvningen ligger Alexandersson fyra efter Finland och Ryssland i ledning, 2 min efter Danmark men före Schweiz.

image

På den sista rundan blir det dramatiskt när Danmark tar ett helt eget, taktiskt vägval och klämmer sig in som tvåa mellan Ryssland och Finland som gått ihop. Det går ett sus genom hela den stora publiken när gps-spårningen visas på storbilden!

Slutligen går Ryssland in som världsmästare för första gången någonsin, Danmark silver, Finland brons, Schweiz fyra och Sverige femma.

image

Sedan väntar prisutdelning, tack till markägarna och överlämnande av bulletinen till nästa års VM i Estland. Vi kan andas ut efter en lång dag, och ta den sista bussen hem från arenan. Det är upplagt för parkeringskaos, men tack vare duktiga funktionärer blir det en ordnad utfart från Buar för alla.

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *